TAST I MÚSICA A CABANA DE LA MALLOLA


 

 

 

 

TAST I MÚSICA A LA CABANA DE VOLTA DE LA MALLOLA
Dissabte 15 d'octubre de 2011, a les 16,30 i a les 18,00

XAVIER DOMÍNGUEZ

Va néixer a Tordera (Barcelona). A curta edat va començar els estudis musicals a l'Orfeó de Sants de Barcelona. Més endavant, encetà l'estudi de la guitarra clássica amb Carlos Afán i va perfeccionar els seus estudis anys després amb Javier Olondo i el prestigiós guitarrista xil·lè Eulogio Dávalos. L'any 1996, de la mà d'Alfred Fernández, es va iniciar en la tècnica i repertori dels instruments antics de corda pulsada, concretament, viola de mà, llaüt i guitarra barroca. Dins d'aquest àmbit ha assistit a cursos i classes magistrals d'intèrprets de renom com ara Rolf Lislevand, William Waters, Andreas Martin i Maike Burgdorf. Ha format part de diversos grups com ara Alla Viola i Silva de Sirenas, dedicats a la recreació del repertori dels vihuelistes i dels cançoners espanyols del segle XVI. Ha acompanyat també a diversos cantants, centrats en la cançó amb viola de mà i llaüt dels diferents repertoris europeus (espanyol, francès, italià i anglès).

Dins el vessant pedagògic, ha ofert xerrades i conferències sobre música medieval i renaixentista en centres educatius de Barcelona i va ser guionista i locutor durant vuit anys del programa radiofònic "Visigòdia" dedicat a la difusió de la música antiga.

La seva activitat actual es centra en la direcció artística del Festival de Música Antiga de Tiana (Tiana Antica), amb més de deu anys de trajectòria com a programador musical. També forma part del Conjunt Barroc del Cafè com a continuista, formació amb la qual ha participat en diversos cicles i concerts de Festivals de Música Antiga (Festival de Música Antiga de Tiana, Cicle de Música Antiga de Sant Martí Vell, Setmana de Música Antiga de Mataró i altres).


EL LLAÜT

El llaüt ha estat anomenat sovint com "el rei dels instruments". Va ser molt important a la baixa Edat Mitjana, i absolutament dominant durant el Renaixement. La seva pràctica es va estendre també més enllà, fins el període barroc.

La seva imatge és familiar pel gran públic, més que la seva música, ja que el llaüt ha estat molt representat en infinitat d'obres d'art europees, sovint simbolitzant la pròpia Música.

La literatura llaudística a solo que ha sobreviscut, constitueix de lluny el més gran corpus de música d'un instrument renaixentista, i, potser encara més significatiu és el seu paper com a acompanyant de cançons.

Els llaüts medievals eren instruments de quatre o cinc cordes que es tocaven amb plectre. Els hi havia de diferents mides, i cap al final del Renaixement s'han documentat fins a set tipus diferents. Com ja s'ha comentat més amunt, el paper primari del llaüt durant l'Edat Mitjana potser va ser el d'acompanyar els cantants, però sobreviu molt poca música escrita originalment per llaüt anterior a l'any 1500.

Les darreres dècades del segle XV van veure un canvi en la tècnica interpretativa del llaüt: es va començar a tocar amb els dits, en lloc de fer-ho amb plectre, degut a la tendència a executar obres polifòniques (és a dir, a diverses veus) en un sol instrument. Així doncs, el llaüt es va convertir en el primer instrument a solo del Renaixement, encara que no va perdre el seu paper com acompanyant.

Cap a finals del Renaixement el nombre d'ordres (cordes dobles) del llaüt ja s'havia incrementat fins a deu, i va arribar a tretze en l'instrument barroc madur. A més, altres instruments de la seva família, com els arxillaüts i les tiorbes, van asolir mides encara més grans, sobretot per adaptar-se a la seva funció com a intèrprets del baix continu. El llaüt va caure en desús a finals del segle XVIII, i el seu paper va ser recollit, parcialment, per la guitarra romàntica.

La recuperació dels models i tècniques interpretatives originals va començar cap a l'any 1900, però no va ser dins el context del resorgiment de l'anomenada "música antiga", que es van fer estudis més seriosos per tal de posar a l'abast del públic les obres i les sonoritats que es pensa que el llaüt va tenir en la seva època d'esplendor.


PROGRAMA

Passo mezzo in discant del Nicolo Nigrino / Chilesotti Lute Book
Villanella "Orlando fa'che ti raccordi" / Chilesotti Lute Book
Io vorrei pur fuggir / Chilesotti Lute Book
Villanella / Chilesotti Lute Book

Bonny sweet boy / Anònim-Thomas Robinson
Packingtones Pound / Anònim
Robyn is to the Greene Wood gonn / Anònim
The English hunt's up / John Whitfelde


ELS VINS

TAST ÚNIC

ARNELLÀ, negre
Joan Sambola, Verdú
Elaboració artesana
100 % ull de llebre

12 mesos de criança en bota de roure francès i 12 mesos en ampolla

 
 
 
ACTUALITAT / DOCUMENTS / INTERACCIÓ / MÚSICA / PLANETARI
INDEX