DETALLS DE FORJA A L'ESGLÉSIA DE SANTA MARIA
Els Guàrdia, tres generacions de ferrers a Verdú
Observació fotogràfica de Núria Boleda


En l'àmbit obert del seu programa DOCUMENTS, Tekhnikós ofereix un espai en el qual hom pugui mostrar, des de la perspectiva documental d'un observador aliè, la qualitat d'un treball que per als verdunins hagi estat quotidià i proper. Tant els observadors com els observats poden ser proposats per entitats i persones relacionades amb l'obra o amb el territori, i poden abastar totes les tasques de recerca i de conreu d'elements artístics i culturals. Iniciem l'activitat amb l'exposició DETALLS DE FORJA A L' ESGLÉSIA DE SANTA MARIA.

Els Guàrdia han treballat la forja de ferro a Verdú durant més de vuitanta anys, assolint el compromís entre art i funció, cosa que només el coneixement de l'ofici i la sensibilitat poden donar. El detall senzill i precís ens recorda la humanitat que hi pot haver darrera d'un treball fet amb quelcom més que les mans i el cap.

Encara que puguem trobar treballs de gran valor artístic en molts edificis de l'Urgell i de d'altres indrets més allunyats, l'exposició mostra una col·lecció d'imatges de peces de forja que Lluís Guàrdia, el seu pare Tonet i el seu fill Antònio, han fet per a l'Església de Santa Maria de Verdú, i amb les quals Núria Boleda ens fa la seva proposta personal de com mirar de prop l'art dels ferrers. L'exhibició es complementa amb altres imatges d'elements conceptuals o de dificultat especial, amb eines i il·lustracions de determinats processos de treball, i amb textos explicatius de les tècniques emprades en el domini del ferro.

Fundació Tekhnikós

Comissària i fotògrafa
Núria Boleda Mas

Coordinació
Manuel de Sanz Lambert

Disseny gràfic
Alba Escolar Bañeres

Textos
Ramon Boleda Cases
Maria Teresa Boleda Ribalta
Manuel de Sanz Lambert

Vídeo
Manuel de Sanz Tomàs

Agraïments
Mossèn Ramon Roca, Rector
Lluís Guàrdia Salisi
Antònio Guàrdia Jordana
Josep Salisi Albareda
Arxiu Fotogràfic de l'Institut d'Estudis Ilerdencs

Organitza
FUNDACIÓ TEKHNIKÓS

Amb el suport de
AJUNTAMENT de VERDÚ
ARTESANIA DE CATALUNYA
Generalitat de Catalunya

IMATGES, MUNTATGE I TEXTOS